Hospice Breda | Kunst in de tuin van het hospice
414
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-414,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

Kunst in de tuin van het hospice

Vanaf het terras bij de woonkeuken zie je het beeld in de verte staan. Met enige regelmaat vragen bewoners of hun naasten naar de betekenis van het beeld.

“Het is een granieten beeld van de Tsjechische kunstenaar Franz Jozef Vanck, getiteld; “Die Treppe” Trap en poort symboliseren een oud bouwwerk of een tempel. Ze doen denken aan trapconstructies uit het Middellandse zeegebied, bewandeld door vele generaties die daar hun sporen op de stenen hebben achter gelaten. Zij allen zijn deze weg gegaan zonder te weten wat zich achter de poort zou bevinden. Deze poort stelt de overgang voor naar iets nieuws en onbekends. De figuur gaat gelaten deze weg die reeds zo velen voor hem gingen zich openstellend voor dat wat komen gaat. De andere kant van de steen is glad geslepen, een nieuw blad papier dat nog beschreven moet gaan worden.
En wij weten nog niet met “wat”.

Met een zekere schroom (letterlijk én figuurlijk) en afstand neemt men het beeld in zich op. Een beeld met deze betekenis – de eindigheid van een levensloop en het onbeschreven blad daarna – kan erg confronterend zijn. Maar gedurende een opname wordt men vaak meer en meer naar het beeld toe getrokken. Naarmate het ziekteproces vordert en de dood dichterbij komt, neemt de betrokkenheid met het beeld toe. Vele malen is dan ook het beeld als afbeelding gekozen voor het bidprentje van de overleden persoon in het hospice.

“Kunst” in het hospice is zoveel meer dan alleen maar mooi.