Hospice Breda | Zomaar een dag, de “open dag” van Careyn Hospice Breda oktober 2018

Zomaar een dag, de “open dag” van Careyn Hospice Breda oktober 2018

Zomaar een dag, de “open dag” van Careyn Hospice Breda.

De internationale dag van de palliatieve zorg; een dag om stil te staan bij de zorg die geleverd wordt aan mensen die niet meer genezen. Een dag om stil te staan bij mogelijkheden om de kwaliteit van leven in deze fase te behouden. Zomaar een  dag om als geïnteresseerde achter de deur te kijken van Careyn Hospice Breda.

Sinds eind januari 2018 loop ik rond bij Careyn Hospice Breda in de rol van stagiaire verpleegkunde. Voor mij was het een bewuste keuze om in een hospice stage te gaan lopen. In de maanden die ik hier nu doorgebracht heb, heb ik veel geleerd over de palliatieve terminale zorg, over het vak verpleegkunde, maar ook over mezelf als persoon. Om mijn kennis en kijk op deze bijzondere zorg te delen, leek het me interessant om dit jaar op de open dag te helpen.

In de afgelopen maanden heb ik familie en vrienden vaak verteld over de ervaringen in het hospice. De meeste mensen waren verbaasd dat ik het vaak over de leuke dingen had en niet alleen maar over de dood. “Is het in een hospice niet altijd een trieste bedoeling? Iedereen gaat dood.. Dat kan niet gezellig zijn?” Wat ik mijn familie en vrienden dan vertelde was dat mensen juist in die laatste periode nog optimaal proberen te genieten van de belangrijke dingen in het leven, zoals familie en liefde. Er wordt ontzettend veel gelachen met de bewoners en diens familie, er worden herinneringen opgehaald en er wordt genoten van elkaar. Om mijn familie en vrienden een beeld te geven van Careyn Hospice Breda, heb ik hen uitgenodigd voor de open dag.

Mijn vader, moeder, oma, vriend, beste vriendin en haar moeder zijn langs geweest om de sfeer van het hospice te proeven. Zij waren allemaal aangenaam verrast door de sfeer in het huis. “In een huiselijke sfeer kan met een respectvol afscheid tegemoet gaan” zei mijn vader na de rondleiding. Mijn moeder, die al eerder in het hospice was, geweest zei: “Het is een rustige omgeving waar bewoner en familie met respect worden geholpen  waardoor iemand op een waardige manier naar het einde gaat. Deze zorg wordt verleend door prettig personeel en vriendelijke vrijwilligers.”

Mijn vriend studeert in de economische sector en is in persoonlijk opzicht nog nooit in aanraking gekomen met palliatief terminale zorg. Hij vertelde dat hij het vooral interessant vond om te zien waar mensen het laatste stukje van het leven door zouden kunnen brengen. Daarnaast viel het hem op dat het personeel heel vriendelijk en vrolijk is en de sfeer in het huis veel prettiger is dan in bijvoorbeeld een ziekenhuissetting.

Aangezien mijn beste vriendin zelf verpleegkundige in de wijk is, was zij al bekend met palliatieve terminale zorg. Toch wilde zij graag met haar moeder Careyn Hospice Breda eens bekijken. Na afloop van de open dag omschreven zij de ervaring als volgt: “Een warm onthaal op een plek waar je zo’n gezellige en fijne sfeer in eerste instantie niet zou verwachten. Die plek waar het erom draait dat iemand een waardige dood kan sterven en waar de familie alle zorgen uit handen worden genomen door het personeel.”

Vooral voor mijn oma was dit een bijzondere ervaring. Mijn oma komt van een heel andere generatie en is niet opgegroeid met de optie ‘hospicezorg’ in de stervensfase. Mijn oma vertelde dat je niet echt bezig bent met opties zoals een hospice tot het moment daar is dat iemand in de familie, of jijzelf, in aanraking komt met de stervensfase. Toch vond zij het fijn om eens een kijkje achter de deuren van een hospice te nemen.

Dit artikel gaat over de ervaringen van zes bezoekers. De open dag is door zo’n 80 mensen bezocht. Iedere bezoeker kwam met een doel naar de open dag. Verpleegkundigen uit de wijk kwamen sfeer proeven, buren, collega’s van andere organisaties en hospices, studenten van de verpleegkunde opleiding kwamen uit nieuwsgierigheid, familieleden en vrienden van medewerkers kwamen om te zien waar iemand werkt. Al deze bezoekers zijn met (nieuwe) ervaringen naar huis gegaan, wat betekent dat de open dag van 13 oktober weer een groot succes was.

Geschreven door Jessie Hendrikx

Stagiaire verpleegkunde Careyn Hospice Breda